Heb je een klassieke motor aangeschaft? De aankoop daarvan verplicht je een motorverzekering af te sluiten om deze op de openbare weg te kunnen gebruiken. In het geval van een ongeluk wordt de schade aan andermans bezittingen of lichaam vergoed door de verzekeraar. Bij het vergelijken van motorverzekeringen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk aan het verschil in dekking, het eigen risico wat je betaalt in geval van schade, de service die een verzekeraar je biedt bij pech onderweg en bijvoorbeeld de mogelijkheden die je hebt bij het uitbreiden van de dekking met aanvullende verzekeringen of modules. In dit artikel vind je enkele handige tips die je op weg helpen.
Vergelijk de dekking van verschillende opties
Een klassieke motor heeft doorgaans een relatief hoge waarde. Daarbij is het vaak niet eenvoudig om schade te herstellen; onderdelen zijn soms schaars en daardoor prijzig. Het maakt het belangrijk om kritisch te kijken naar de dekking die je voor jouw klassieke motor nodig hebt. Kies uit een WA-verzekering, een WA-verzekering met beperkt casco (WA+) en een WA-verzekering met volledig casco (allrisk). Bepalend voor de keuze die je hierin maakt, is onder meer de plek waar je de motor dagelijks stalt en het beoogde gebruik hiervan. Gebruik je de motor alleen in het voorjaar en de zomer? Neem je deze dagelijks mee naar het werk? Enzovoorts.
Dekking van een WA+-motorverzekering
Bij een WA+-motorverzekering, een verzekering met beperkt casco, wordt schade aan de motor gedekt in het geval van brand, storm en bijvoorbeeld diefstal. Al jaren zijn motoren geliefde doelwitten van inbrekers. Datzelfde geldt overigens voor scooters. Ook bij een aanrijding met een dier op de weg wordt de schade aan je klassieke motor vergoed door de verzekeraar.
Aanvullende verzekeringen niet altijd nodig
Je kunt op de kosten van een motorverzekering besparen door aanvullende verzekeringen in eerste instantie achterwege te laten. Bij een aanvullende verzekering kun je denken aan een schadeverzekering voor opzittenden en bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering voor conflicten in het verkeer. Voor conflicten in het verkeer ben je mogelijk al gedekt via een lopende rechtsbijstandverzekering. Kijk de polis hiervan nog eens na, om te zien of de module voor verkeerssituaties wellicht al ingeschakeld is. Vaak leidt de keuze voor een aanvullende verzekering naast je WA(+)-motorverzekering in zo’n geval tot een dubbele dekking en daarmee tot onnodig hoge kosten.